Veel bezoekers tijdens opening expositie Van Kantlijn tot Kompas

Bijna zestig gasten. Een komische en scherpe toespraak van columniste Carrie en veel enthousiaste reacties over de expositie van cartoons en teksten van Mark de Koning en Marcel de Jong in Galerie Wind. De opening van de expositie Van Kantlijn tot Kompas op 12 juli was een succes. “De cartoons en teksten zijn echt hilarisch,” aldus een bezoeker. De expositie is nog tot 14 augustus op afspraak te bezoeken.

In de expositie hangen tientallen cartoons en teksten over de dwaasheid van kantoortaal. Het doel van de expositie is mensen bewust te maken over de onbegrijpelijkheid ervan. In haar openingstoespraak was columniste Carrie vol lof over de expositie. Ze noemt zichzelf taalgevoelig. Maar van kantoortaal heeft ze weinig kaas gegeten, erkende ze tijdens de toespraak. Ze heeft namelijk nooit op kantoor gezeten. “Nee, ze hebben me nooit gevraagd. Ik heb er zelf ook nooit geen enkele neiging toe gehad om me daar nu eens te vestigen. Maar dat heeft wel gevolgen: Account managers, content managers, senior managers, het zijn voor mij uitheemse soorten. Ik ken ze niet en na het lezen van het boek Krankzinnig Kantoorkompas van Marcel en Mark wil ik ze niet meer leren kennen ook. Neuh.”

Verbazing over kantoortaal

Carrie verbaasde zich tijdens de openingstoespraak wel over kantoortaal. “Zo willen heel veel mensen ineens ergens een plasje over doen. Ik ken alleen Patricia Paay die dat ooit gedaan heeft. Ik heb dat filmpje natuurlijk nooit bekeken maar ze zag er wel geweldig uit op haar 72e. En dan vraagt iemand op zo’n kantoor of hij even iets tegen je aan mag houden. En dan denk ik swaffel jij gezellig tegen de Taj Mahal of het Colosseum maar alsjeblieft niet tegen mij.
Soms sturen ze je zelfs een beleidsnota en vragen je of je erop zou willen schieten. Sorry hoor maar dat soort dingen moet je in Rotterdam nooit zeggen: voordat je het weet nemen ze het letterlijk en word je zo voor je kloten geschoten.

Of ze gaan iets handen en voeten geven. Jakkes, de helft van de mensheid loopt met kalknagels. Smerig idee dat ze die dan samen met een aap even op jouw schouder zetten. Terwijl er ook al een olifant in de kamer staat, en iedereen zijn neus dezelfde kant op moet zetten. Ik woon bij de Kruiskade en daar doen we dat al jaren. Als je op de goede hoek gaat staan, waait de cocaïne zo gratis je neusgatjes binnen hoor.”

“Wij gaan winnen van kantoortaal”

Ze toonde zich blij met de strijd tegen kantoortaal die Mark de Koning en Marcel de Jong zijn aangegaan. “Wij gaan winnen, vind ik het motto van deze expositie. Ja we gaan winnen, van de idioten die met woorden goochelen om maar geen daden te hoeven verrichten.Het is dus geen gewone expositie. Het is een aanklacht tegen de waanzin van de taal van het kantoor. Zo leuk. Met zoveel humor. Ik kan nog maar één ding zeggen. En dat is het eerste woord dat ik ooit op Rotterdamse grond te horen kreeg.  En dat is tering. Uit bewondering natuurlijk.”

“Hilarisch en bizar”

Na de toespraak en een welkomswoord van Mark de Koning bekeken de gasten de cartoons en tekeningen. “Hilarisch”, ‘Herkenbaar” en “Zijn er nu echt mensen die deze taal serieus nemen” waren regelmatig gehoorde reacties. Een groot aantal bezoekers kochten het boek Krankzinnig Kantoorkompas dat in 2022 bij Uitgeverij Passage verscheen.

“Continue brown paper sessie”

De bezoekers konden tijdens een “continue brown paper sessie” hun verbaazing over kantoortaal, de expositie en de waanzin van een kantoorleven op een brown paper schrijven. Dat werd dan ook grif gedaan. “Zouden die mensen op kantoor nou kunnen lachen om de onzin die ze dagelijks uitkramen?” vroeg een bezoeker zich af. “Hopelijk,” zei een andere gast. “Want het zou toch treurig zijn als mensen dit soort taal serieus gaan nemen.”

U kunt expositie ook bij u krijgen

De expositie duurt tot en met 14 augustus. Bezoek is enkel mogelijk op afspraak. Zoals gezegd is het mogelijk om de expositie ook bij uw bedrijf, organisatie of gemeente te krijgen. De expositie is niet alleen leuk. Hij helpt misschien ook om uw collega’s eens gewoon te laten praten en dat kantoorjargon achterwege te laten. Geïnteresseerd? mail dan naar info@krankzinnigkantoorkwartet.nl.

Posters en boek zijn te koop

De cartoons met korte tekst van de expositie kunt u bestellen! U kunt de mooi opgemaakte en gedrukte posters aanschaffen voor € 95, inclusief btw. Bij het pinpointen krijg u 63 cent korting. Geïnteresseerd? mail dan naar info@krankzinnigkantoorkwartet.nl.

Ook het boek Krankzinnig Kantoorkompas is te bestellen. Dat kan bij alle goede boekhandels. En uiteraard bij Uitgeverij Passage, Boekhandel de Omslag en Boekhandel Douwes.