Spelregels

Algemene spelregels

Houd vooral alles tegen iedereen aan.

Hoe waren de spelregels ook alweer? Nee, een Task Force instellen is niet nodig. Scrummen evenmin. Gewoon lean en mean denken is voldoende. Dan komt dat stukje emotie snel genoeg weer los. Zorg er wel voor dat je alle spelers voldoende meeneemt!

Schud de kaarten en verdeel ze over alle spelers. Die nemen hun kaarten zo in de hand dat alleen zij ze kunnen zien. De kaarten moeten niet zichtbaar zijn voor de andere spelers.

Elke kaart maakt deel uit van een kwartet. Een kwartet bestaat uit 4 bij elkaar horende kaarten.

De speler die aan de beurt is vraagt aan een andere willekeurige speler een kaart naar keuze, om zo te proberen 4 bij elkaar horende kaarten te verzamelen. De speler moet wel minstens 1 van deze kaarten al in zijn hand hebben. Je mag dus pas beginnen met een kwartet te verzamelen als je 1 kaart van dat kwartet al in je bezit hebt. In het spel zitten meerdere kwartetten.

Wanneer de andere speler (waaraan de kaart gevraagd wordt) de kaart in bezit heeft, moet hij deze aan de vragende speler afgeven en blijft de beurt aan de vragende speler. Als de speler deze kaart niet in zijn bezit heeft, is de beurt van de speler die de kaart vroeg voorbij en gaat de beurt naar de speler waar de kaart aan gevraagd is.

Als een speler een kwartet kaarten heeft kunnen verzamelen moet hij deze open voor zich op tafel leggen. Wanneer een speler geen kaarten meer heeft ligt hij uit het spel. De speler die op het eind de meeste kwartetten heeft is de winnaar.

Tip: Onthoudt goed wie welke kaart vroeg, zo kun je de kaarten als je aan de beurt bent proberen terug te vragen.

Wanneer je misgokt weten de andere spelers wel dat jij een kaart van het gevraagde kwartet in handen hebt en ben je deze waarschijnlijk snel kwijt. probeer dus zo zeker mogelijk van je zaak te zijn!

Scrummen is het nieuwe agile werken.

Welke taal spreken jullie?

Zeg, spreek eindelijk Nederlands met me.

Je kunt het spel ook gebruiken om jouw eigen organisatie eens onder de loep te nemen. Bespreek hoe jullie op kantoor met elkaar praten. Welke woorden gebruiken jullie? Hebben jullie het ook over die houtskoolschets of dat masterplan? En wat zijn deliverables eigenlijk? Laaghangend fruit? Of moet je er eens goed op schieten? Wat is het effect van jullie taal op de samenwerking? Hoe kan het anders?

Analyseer je eigen plannen

Focus! Dan kun je iedereen meenemen.

Je kunt met het kwartet ook naar je eigen organisatie kijken. Bespreek de beschrijvingen met je collega’s. Wat willen jullie eigenlijk bereiken? En kun je dat eindelijk eens een keer in gewoon Nederlands zeggen? Je zult merken dat je met gewone woorden opeens wel stappen kunt zetten.

Welke kaarten vind je boeiend?

Uiteraard ben jij altijd volledig in control.

Heb je een kwartet? Kies dan een van de beschrijvingen die je interessant vindt of die het beste bij jouw organisatie of team passen. Lees de beschrijving voor en bespreek dit onderwerp met je collega’s.